“תפסתי אותו גונב מהמכשירים שלי, כל מידע שהוא יכול”
“בעלי לשעבר עבד בחברת הייטק מתחום הסייבר. הייתה לו גישה לכל מיני אמצעים טכנולוגיים שאני לא מכירה ואני משערת שהוא לא בחל בשימוש בהם כדי לרגל אחריי”
כך אומרת אילנה (שם בדוי) על פי אושרית גן – אל גלובס 25.11.2019.
“אילנה”, מספרת שבעלה האלים פיזית וכלכלית הוסיף לעימות ביניהם רובד נוסף – האלימות הטכנולוגית. בשלב מסוים בחיי הנישואין של בני הזוג, בכל פעם שרבו, היא שמה לב שקולו שוקט ובעצם הוא “נותן” לה לדבר. בדיעבד הסתבר לה שהוא מקליט אותה.
כבר כאן יוער, כי הקלטה על ידי מי שנוכח בשיחה אינה נחשבת בישראל לעבירה על פי חוק האזנת סתר, התשל”ט- 1979 (בכך נדון בהמשך).
בעלה של אילנה, עבד בחברת סייבר, עובדה שסייעה בידו לנתר כל פעילות שלה – בתוך ומחוץ לרשת – הוא ניתר מיילים שלה, פגישות שלה באמצעות התקנת האזנה למכשיר הנייד שלה – היה לה מוזר שהוא חוזר על משפטים שאמרה שעה שמעולם לא שמע זאת ממנה.
הוא פשוט גנב לה את הפרטיות!!
האלימות הטכנולוגית והפרת הפרטיות אינן דרות לבד, אלימות זאת בדרך כלל מתגוררת באותו רחוב של אלימות מילולית, פיזית רגשית וכלכלית.
יוזמה שעלתה בישראל בנושא פגיעה בפרטיות באמצעות האזנות סתר, מבקשת לתקן את החוק כמו ה -Wiretap Act- חוק האזנות סתר בארה”ב, הקובע בחלק מהמדינות שהקלטה מותרת רק בהסכמת כלל השותפים בשיחה, בחלק אחר ממדינות ארה”ב החוק הנוהג הוא כמו בישראל, אין צורך בהסכמה, וכאמור די בכך שאחד המשתתפים בשיחה נוכח.
אם כבר בארה”ב עסקינן, לאחרונה זעמו מספר חברי קונגרס על החסינות שהעניק מערך הגנת הסייבר הלאומי, למספר חברות סייבר, שהאזינו בהוראת משרד ההגנה לספקים של מערכת הביטחון האמריקאי.
דיני הגנת מידע ופרטיות מתפתחים בישראל ובחלק ממדינות העולם. יחד עם זאת, אין ספק שהגנת הפרטיות עדיין מצויה בפיגור יחסי, נוכח ההתקדמות הטכנולוגית שמשתנה מיום ליום, וככזו היא מאתגרת את מערכות ההגנה על אינטרסים חיוניים בכל אורחות חיינו הפרטיים כאזרחים, הביטחוניים כמדינה, העסקיים, האקדמיים ..וכל מה שביניהם.
לסיכום, נראה שנעילת הטלפון שלנו בשלשלאות ומנעולים תקשה “במעט” את השימוש בו, אך על פתרונות להפרת הגנת פרטיות, ומניעת אלימות טכנולוגית ניתן למצוא ספרות ומאמרים רבים ברשת.
חברות וחברים,
שמחתי להניח על שולחנכם לסופ”ש, “משפט אחד” על אלימות טכנולוגית נגד נשים והפרת הגנת הפרטיות.
שלכם בברכת שבת שלום, סופ”ש חם ונעים, עו”ד יעקב עוז – משפט מסחרי, סייבר והגנת פרטיות.
* הכותב הינו יו”ר ועדת סייבר והגנת הפרטיות ב- ל.ה.ב לשכת ארגוני העצמאיים בישראל.
** רשימה זו אינה מהווה יעוץ משפטי, כל מקרה חייב להיבחן לגופו.